voyage en avion

Welke naam vermeld ik als ik een vliegticket of een vliegreis boek?

Wil je een vlucht of een vliegreis boeken en vraag je je af welke naam je moet invoeren? Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn nogal strikt voor de naam die je ingeeft voor je reis, zeker als je naar de Verenigde Staten reist of er een tussenlanding maakt. Gebruik je nu je meisjesnaam of niet? En wat met samengestelde of lange voor- en achternamen?
Lees onze tips om geen fouten te maken wanneer je je persoonsgegevens invult bij het reserveren.

  • De NAAM die je invoert bij het boeken op onze website, moet identiek zijn aan de naam onderaan op de magneetstrook van je paspoort (na de landcode 'BEL'). En uiteraard is dat ook het paspoort dat je moet tonen op de luchthaven. Als je gehuwd bent of weduwe, dan gebruik je tijdens het reserveren je meisjesnaam (zoals vermeld op de magneetstrook onderaan op je paspoort).

  • De VOORNAAM die je invoert bij het boeken, is je eerste voornaam en moet identiek zijn aan de naam vermeld onderaan op de magneetstrook van je paspoort (na je familienaam). Bij een vlucht naar of via de Verenigde Staten zijn een aantal extra vermeldingen nodig (zie verder).

OPGELET
Zorg ervoor dat alle informatie correct gespeld is.Bijzondere gevallen: samengestelde namen en namen met accent, streepje of spaties

De regel voor de naam die je ingeeft bij het boeken, verandert niet voor samengestelde namen, namen met spaties, een weglatingsteken enz. Wat vermeld staat op de magneetstrook, is belangrijk.

  • Pour les SAMENGESTELDE NAMEN EN NAMEN MET EEN SPATIE, EEN STREEPJE OF EEN WEGLATINGSTEKEN: svoer je familienaam of meisjesnaam in zoals aangegeven op de magneetstrook van je paspoort: dus zonder accenten, streepjes of weglatingstekens. Heet je bijvoorbeeld De Smet, dan voer je DESMET in.

  • Pour les SAMENGESTELDE VOORNAMENmet een streepje schrijf je zonder spatie. De samengestelde voornaam Jean-Marie voer je dus in als Leo-Paul of Leo Paul. In beide gevallen zal je naam op je e-ticket als volgt geschreven worden: LEOPAUL
    Opgelet: Gebruik geen spatie!

Specimen Belgisch paspoort


Als je naar de Verenigde Staten reist of een vlucht boekt via de Verenigde Staten

Voor alle vluchten naar de VS of met een tussenlanding in de Verenigde Staten (dus elke vlucht die op het Amerikaanse grondgebied landt), gelden er extra regels voor het invoeren van namen en voornamen.

Bij vluchten naar of via de Verenigde Staten moeten de namen en voornamen op een specifieke manier worden ingegeven. Dat geldt ook voor vluchten die een technische tussenlanding maken in de Verenigde Staten en elke vlucht waarbij het vliegtuig moet landen op Amerikaanse bodem.

  • Pour NAMEN : geef je naam in zoals die vermeld staat op de magneetstrook van je paspoort. Voor gehuwde vrouwen en weduwen is dat de meisjesnaam.

  • Pour VOORNAMEN : geef je eerste voornaam in (enkelvoudig of samengesteld). We zullen contact met je opnemen om je dossier aan te vullen met je andere voornamen.

OPGELET
Het is belangrijk dat alle documenten die je invoert voor je vakantie in de Verenigde Staten, exact dezelfde gegevens bevatten. Dat geldt voor je paspoort, je e-ticket, het ESTA-formulier en alle andere administratieve formulieren.


Door de technische kenmerken van de systemen die de luchtvaartmaatschappijen gebruiken, kan een e-ticket soms niet aangemaakt worden als de naam/voornaam te lang is. De eventuele kosten voor mogelijke oplossingen die we kunnen aanreiken, zijn voor rekening van de klant.